Tirol is een populaire vakantiebestemming in de winter en in de zomermaanden. De wintersportgebieden in Tirol behoren tot de beste in de wereld.
Veiligheid
Tirol is één van de veiligste regio’s van Oostenrijk, de criminaliteit is laag, mocht je toch problemen krijgen in Tirol dan kun je de Bundespolizei in geval van een noodgeval bereiken via het internationale alarmnummer 112. De politie in Oostenrijk kun je ook direct bereiken via 133. Onze ervaring is dat de politie in Oostenrijk iedere melding zeer serieus neemt en ook zeer behulpzaam is Mocht je bijvoorbeeld de weg willen weten dan kun je gerust een agent aanspreken.
Gezondheidszorg
In de grotere steden zoals Innsbruck en Kufstein zijn grotere ziekenhuizen, mocht je tijdens het skiën lelijk ten val komen dan wordt je vaak hiernaartoe gebracht. De Oostenrijkse ziekenhuizen staan hoog aangeschreven.
Ben je in een dorp en heb je medische hulp nodig dan zijn de meeste huisartsenposten goed uitgerust. De meeste zijn net kleine poliklinieken en kunnen kleine operaties uitvoeren of bijvoorbeeld een botbreuk in het gips zetten. Vraag de hotelier of de aanbieder van je accommodatie om meer informatie in het geval dat je en arts nodig hebt.
Heb je een ambulance nodig in Tirol, dan kun je het algemene alarmnummer 112 bellen of direct met de ambulancedienst via 144.
Tandarts
Kiespijn op vakantie is altijd vervelend, gelukkig zijn er in praktisch alle dorpen en steden een tandartspraktijken. Vraag je gastheer/vrouw voor meer informatie.
Wegenwacht
Krijg je pech onderweg dan is dat tijdens je vakantie natuurlijk extra vervelend. In Oostenrijk zijn twee automobielclubs zoals de ANWB welke je snel weer op weg helpen. Ben je een Wegenwacht lid in Nederland en heb je Europa dekking dan wordt je door de ÖAMTC op weg geholpen. De andere wegenwacht (ook wel pannen hilfe genoemd) is de ARBÖ.
Krijg je als Nederlander pech in Oostenrijk dan bel je het beste met de Alarmcentrale van de ANWB het telefoonnummer is: +31 70 314.14.14. Er wordt dan zo snel mogelijk actie ondernomen. Je kunt in Oostenrijk natuurlijk ook naar een praatpaal lopen, echter staan deze steeds minder langs de autobahn. Het directe nummer van de ÖAMTC is 120 voor Nothilfe.
Reisverzekering
Ga niet onverzekerd op vakantie naar Oostenrijk,ondanks dat een groot deel van je medische kosten wordt gedekt door je basis verzekering zijn er ook kosten die welke niet worden vergoed zoals het transport naar het ziekenhuis. In Oostenrijk neemt men het transport erg serieus en wordt al snel gebruik gemaakt van een reddings-helicopter vanwege de snelheid. Vooral bij wintersport ongevallen is dit vaak het geval. Let ook goed dat je een wintersportdekking afsluit. Als deze kosten namelijk worden gemaakt als gevolg van een ski -en of snowboard ongeval ben je alsnog niet verzekerd.
Verkeer in Tirol
Het verkeer in Tirol is beschaafd, de meeste Oostenrijkers rijden netjes en zijn beleefd in het verkeer. Er wordt misschien wel eens te hard gereden maar over het algemeen zijn de Oostenrijkse bestuurders nette autorijders. De wegen in Tirol zijn van een uitstekende kwaliteit en worden goed onderhouden. Ieder jaar wordt er veel geld in geïnvesteerd omdat de wegen tijdens de strenge winters veel te verduren krijgen.
Autobaan
De belangrijkste snelwegen door Tirol zijn de A12 en de A13 deze autobanen lopen door het Inntal en het (aanvullen) De autobanen in Tirol zijn een snelle manier om van A naar B te komen. Tijdens winterse omstandigheden maken de Oostenrijkers er een sport van om de autobanen zo schoon mogelijk te houden. Toch komt het vooral tijdens heftige sneeuwbouwen weleens voor dat het niet mogelijk is om de wegen vrij te houden, pas dan je snelheid aan en doe geen gekke dingen zoals inhalen. Sneeuwkettingen zijn op de autobaan eigenlijk niet nodig.
Snelheid
De maximumsnelheid in Oostenrijk is 130 km/h maar let op! Staat er op de portalen boven de snelweg een lagere snelheid met de letters IG/L. Dan is het verstandig om deze snelheid aan te houden IG/L staat voor een milieumaatregel, de luchtkwaliteit is dan niet in orde en door de snelheid op de snelwegen te verlagen hoopt men dat het water beter wordt. Rij je toch harder dan aangegeven dan wordt dit gezien als een milieudelict en deze overtredingen zijn niet goedkoop.
De snelheid binnen de bebouwde kom is vaak 50k/h en soms zie je ook 60 km/h rij je met een aanhanger of een caravan dan gelden er andere maximum snelheden.
Autobaan vignetten Oostenrijk
Om de autobanen in Oostenrijk te kunnen gebruiken is een vignet verplicht. Deze kun je al ruim voor de grens met Oostenrijk bij de tankstations in Duitsland kopen. De Oostenrijkse autobaan vignetten kun je ook bij de ANWB kopen, alleen vraagt de ANWB een kleine onkostenvergoeding.
Er zijn drie soorten vignetten in Oostenrijk
10 dagen vignet – deze is geldig voor 10 dagen, en gaat in op de dag dat deze is ingeknipt. (Klein gaatje aan de zijkant) de kosten van een 10 dagen vignet zijn ongeveer 9 euro (20172 maanden vignet –
Het 2 maanden vignet is 60 dagen geldig en gaat in op de dag welke is ingeknipt. De kosten van een 2 maanden vignet zijn ongeveer 24 euro (2017) (aanvullen)
Jaar vignet – zoals de naam al doet vermoeden is dit vignet geldig voor een jaar, maar wie slim koopt kan er 14 maanden gebruik van maken. De ingangsdatum ligt namelijk op 1 december en het vignet loopt af op 31 januari is het volgende jaar. De kosten voor een jaarvignet zijn ongeveer 60 euro (2017) (aanvullen)
Let op het rijden op de autobaan in Oostenrijk zonder een geldig vignet is strafbaar, er wordt vooral tijdens de weekenden tijdens de vakanties streng gecontroleerd. De boete voor het niet hebben van een vignet is 180 euro. Laat je niet verleiden door de verhalen van vrienden en bekenden dat een vignet pas nodig is vanaf de eerste afrit, zodra je de grens overgaat is een vignet verplicht.
Vanaf 2018 is het ook mogelijk om een digitaal vignet te kopen, via de webshop van Asfinag (het Oostenrijkse equivalent van Rijkswaterstaat) biedt dan namelijk de vignetten ook online aan. Het vignet wordt dan op kenteken uitgeven.
Verbindingswegen
De verbindingswegen tussen de dorpen en steden zijn over het algemeen goed aangeven, het reizen over deze wegen duurt over het algemeen langer dan over de autobaan je doorkruist veel dorpen en je loopt het risico dat je achter een tractor of een bus komt te zitten waardoor de reis behoorlijk kan vertragen. De snelheid op dit soort wegen is 80km/h en in de dorpskernen 50 km/h. Let op want er wordt gecontroleerd, zowel door de politie met laserguns als met flitskasten. In Tegenstelling tot Nederland zijn de flitskasten in Oostenrijk laag en lijken het net kliko’s. Vaak verstopt achter en heg, of een schutting.
Winterbanden
In de wintermaanden zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht. Er zijn geen excuses, zonder winterbanden mag je tijdens winterse omstandigheden niet rijden in Oostenrijk. In geval van een ongeval ben je per definitie schuldig als je je banden niet hebt aangepast aan de weersomstandigheden. Let goed op bij een huurauto of deze beschikt over winterbanden. Mocht je auto geen winterbanden hebben en je wordt gesnapt, dan moet je rekenen met een boete van ongeveer € 5.000.
Sneeuwkettingen
Reizen in de winter zonder sneeuwkettingen is niet verstandig. Je loopt het risico dat je auto onder in het dal blijft staan. In de wintersportgebieden worden de meeste wegen direct geruimd tijdens sneeuwval, maar de prioriteit ligt bij de hoofdwegen. Hou dus rekening mee dat je zonder sneeuwkettingen de berg niet opkomt. Zorg dus voor passende kettingen en last but not least oefen een keertje thuis voordat je vertrekt.
Verbandtrommel en veiligheidsvestjes
Een verbandtrommel en veiligheidsvestjes zijn in Oostenrijk verplicht, let op de vestjes moeten in de auto liggen en niet achterin. De verbandtrommel dient nog houdbaar te zijn. Indien je een zeikerige agent treft (komt heel soms voor) dan is dit het eerste wat wordt gecontroleerd.
Alcoholgebruik en verkeer
In Oostenrijk drink je beter niet als je nog moet autorijden, toch komt het voor. Je bent in Oostenrijk strafbaar als je meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebt. Rijden met een borrel wordt in Oostenrijk zwaar bestraft. De boetes beginnen bij € 590
Telefoneren in de auto
Net als in Nederland is het alleen toegestaan om hands-free te bellen. Er wordt zeer streng op gecontroleerd en je bent echt de pineut als je gepakt wordt.
Brandstof
In Oostenrijk is brandstof zoals diesel en Benzine praktisch overal te krijgen, schrik niet maar brandstof is in Oostenrijk een stuk goedkoper dan in Nederland. Wie een beetje goed oplet kan zeker 30 cent per liter goedkoper tanken. Euro95 of te wel normale benzine wordt in Oostenrijk Super (Bleifrei) genoemd
Tank niet langs de snelwegen want daar is de benzine schrikbarend duur. Duik dus gerust even een snelweg af. De meeste navigatiesystemen geven de tankstations in de buurt van een autobaan wel aan. Op een volle tank bespaar je al snel 15 euro door niet langs de autobaan te tanken.